Konsultacje dietetyczne w szpitalu Ortopedicum w gabinecie dietetycznym p. Anny Załubskiej ponownie możliwe.
W naszej placówce znowu można skorzystać z porad dietetyka.
W celu uzyskania dodatkowych informacji zapraszamy do kontaktu z rejestracją szpitala:
tel. +48 12 425 38 51, tel. +48 12 370 87 54,
tel. +48 12 425 38 52
Pierwsza wizyta w gabinecie dietetycznym to analiza składu ciała + kwestionariusz żywieniowy:
Pierwsza wizyta jest niezmiernie ważna. Dzięki niej dietetyk może poznać dotychczasowe nawyki żywieniowe, zaznajomić się z preferencjami żywieniowymi oraz ocenić stan zdrowotny pacjenta. Podczas pierwszej wizyty przeprowadzany jest wywiad dietetyczny oraz dokładna analiza składu ciała. Pomiar dokonywany jest przy pomocy Analizatora Składu i Masy Ciała Tanita BC-418. Stosowana metoda jest bezpieczna, szybka i co najważniejsze wiarygodna. Aby wyniki były jak najdokładniejsze na konsultację należy przychodzić przynajmniej 2 godziny po posiłku, a przez 12 godzin przed wizytą unikać dużych ilości kawy oraz alkoholu. Pacjent otrzymuje wydruk z analizatora, zawierający wszystkie dane pomiaru, czyli zawartość tkanki tłuszczowej, wody w organizmie, masy mięśniowej i jego zapotrzebowanie energetyczne. Następnym etapem jest określenie realnych celów i stworzenie indywidualnego planu żywieniowego.
Jeśli posiadają Państwo aktualne wyniki badań (cholesterol, TSH, poziom glukozy), proszę przynieść je na wizytę. Będą one pomocne w ustaleniu programu żywieniowego, szczególnie w przypadku dietoterapii w schorzeniach.
WIZYTA KONTROLNA:
Wizyty kontrolne w początkowym etapie kuracji dietetycznej i odchudzania odbywają się co 2 tygodnie. W późniejszym czasie częstotliwość spotkań ustalana jest indywidualnie, zgodnie z potrzebami pacjenta. Dokonywany jest ponownie pomiar za pomocą analizatora. Dokładnie rozmieszczenie tłuszczu i wody w organizmie pozwala w prosty sposób monitorować przebieg kuracji dietetycznej. Wizyty kontrolne to również czas na nękające pacjenta pytania i wątpliwości. Regularne wizyty kontrolne dają obraz organizmu pacjenta i pozwalają odpowiednio modyfikować dietę tak, aby jej efekty były zadowalające. Na wizytach kontrolnych sprawdzana jest efektywność stosowanego programu dietetycznego i ustalane jest dalsze postępowanie oraz wprowadzana jest modyfikacja diety (wprowadzane są nowe przepisy, nowe produkty spożywcze).
Anna Załubska to ekspert w dziedzinie żywienia człowieka. Od lat związana z Polskim Towarzystwem Dietetyki oraz Stowarzyszeniem Osób z Celiakią, prowadzi własny gabinet oraz współpracuje z licznymi placówkami m.in. prowadząc wykłady i warsztaty w projekcie ZdrowyPrzedszkolak.org i Centrum Psychoonkologii UNICORN. Tajniki diety osób aktywnych ma okazję zgłębiać na konferencjach Polskiego Komitetu Olimpijskiego oraz prowadząc spotkania dla Małopolskiego Związku Tańca Sportowego.
Inicjatorka i współorganizatorka licznych imprez na rzecz zdrowia m.in. piknik „Apetyt na zdrowie”, Dni Rodziny oraz cyklicznych spotkań Niepołomice – miejsce kobiet. Autorka licznych artykułów i publikacji dostępnych m.in. w serwisie wp.pl i prasie. Nieustannie podnosi swoje kwalifikacje uczestnicząc w konferencjach i szkoleniach również z zakresu medycyny naturalnej i alternatywnych metod leczenia. Obecnie doktorantka na Wydziale Technologii Żywności UR Kraków. Interesują ją szczególnie nowoczesne metody kształcenia w edukacji zdrowotnej, psychodietetyka i najnowsze trendy w żywieniu. Do jej głównych zainteresowań zdrowotnych należny zgłębianie zagadnień związanych z nutraceutykami pomocnymi w chorobie nowotworowej.
Zapraszamy do zapoznania się z materialami TVN z udziałem Anny Załubskiej – zobacz